Individuel terapi med særligt fokus på vaner

HVAD BETYDER VÆGTEN FOR DIT VELVÆRE?

Mange henvender sig fordi de oplever, at deres vægt begrænser dem i at gøre ting, de gerne ville. De fortæller, at vægten begrænser dem i at turde være modige, være ambitiøse, tage chancer og tro på sig selv. De har ofte talrige slankekure bag sig, men har haft svært ved at fastholde et vægttab. For mig giver det mening, at slankekure sjældent holder ved, da spisevaner er svære at ændre, fordi de er blevet grundlagt tidligt i livet og opleves som en del af vores identitet. En forandring vil således gribe ind i vores daglige liv og måden vi oplever os selv på. Samtidig er vanens magt stor – vi holder fast i selv dårlige vaner, fordi vi kender dem så godt, at de giver tryghed og er en del af den, vi er. Fra helt små oplever vi en sammenblanding af mad, tryghed og kærlighed. Vi opdrages med, at mad bruges som trøst og denne vane tager vi ofte med ind i voksenlivet.

AT BRUGE MAD TIL AT HÅNDETRE FØLELSER

Man ved, at udfordringer i barndommen (fx skilsmisse, mistrivsel, mobning mm) ofte spiller en rolle for udvikling af overvægt. At forsøge at løse problemerne ved at spise ender med at blive det egentlige problem. Resultatet er nemlig ikke kun overvægt, men også oplevelse af kontroltab, lavt selvværd og dårlig trivsel. For nogle ender det i en egentlig spiseforstyrrelse som BED (Binge Eating Disorder).

 

Jeg oplever, at det kan være gavnligt at kigge på, hvilken rolle maden har i din hverdag og hvordan den bruges både i svære og gode stunder. At blive opmærksom på, hvordan man bruger mad til at håndtere følelser, kan være første skridt til at gøre noget nyt.

Scroll til toppen